İnternet sitemizi ziyaretinizle birlikte mevzuata uygun şekilde işlenmeye başlanan kişisel verileriniz hakkında bilgi almak için aydınlatma metnimizi ziyaret ediniz
TAHLİL NEDİR?
Tahlil kelimesinin sözlük anlamı; bir maddeyi incelemek amacıyla, bileşimindeki yalın cisimlerin niteliğini ya da niceliğini anlamak için yapılan işlem, çözümleme veya analizdir. İngilizce’de; analysis, assay, test, dissection gibi kelimeler tahlil kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Araştırma ya da inceleme anlamına gelen “tahlil” kelimesi sağlık tesislerinde teşhis koymak amacıyla vücut sıvılarında bulunan maddelerin analiz edilmesi olarak anlaşılır. Sağlık kuruluşlarında ben tahlil yaptırdım, tahlil sonucunu alacağım, tahlil sonucum yüksek çıktı, doktor tahlil istedi gibi bahsedilirken, aslında tıbbi tahlil kastedilmektedir.
En çok yapılan tahliller nelerdir ?
Kan tahlili ve idrar tahlili vücut sıvılarından en çok yapılan tahlillerdir. İdrar tahlili yapmak için örnek alınması çoğu zaman çok kolay olsa da, birçok kişi kan tahlilinden çekinir. Hatta iğneyi gördüğü zaman sararıp solan, bayılan birçok kişi vardır. Hemşire için kan almak ne kadar kolaysa, bazı kişiler için kan vermek o kadar zor ve neredeyse imkansızdır. Halbuki kan ve idrar tahlilleri doktorların teşhis koymada en büyük yardımcısıdır.
Neden tahlil yapılır ?
Uzun yıllardan beri sağlıklı insanların vücut sıvılarında bulunan kimyasal maddelerin miktarı araştırılmış ve hastalık durumunda bu maddelerin nasıl değiştiği incelenmiştir. Tespit edilen değişiklikler doktorların hastalıklara teşhis koymasını kolaylaştırmıştır. Yıllar önce kan veya idrarda yapılan tahlil sayısı sınırlı iken, günümüzde çok artmış ve her gün artmaya devam etmektedir.
Kan ve idrar neden önemlidir ?
Birçok hastalıkta, kan veya idrarda bulunan bazı maddelerin miktarı değiştiği için hastalıklara teşhis koymak amacıyla tahlil yapılır. Kan ve özellikle idrar, elde edilmesi en kolay vücut sıvıları olduğundan, bu yolla hastalıklara teşhis koymak da son derece kolaydır.
Kan vücuttaki hücrelere oksijen ve besin taşırken, hücrelerin ürettikleri maddeleri veya atıklarını alıp uzaklaştırır.